11 Eylül 2011 Pazar

Öpüşen, elinizi tutan cep telefonları geliyor.


Cep telefonları iletişim huylarımızı analogdan dijitale dönüştürmeye devam ediyor. Berlin Üniversitesi’nde tasarım araştırmaları yapan Fabian Hemmert, İsviçre’nin Stockholm kentinde yapılan Mobile HCI konferansında cep telefonu ile duygularımızı da ifade edebilmemize yardımcı olacak bir dizi prototipin tanıtımını yaptı.
Elinizi tutan prototipin üzerinde bir güç sensörü ve bir de motor destekli kayış yer alıyor. Aynı telefona sahip iki kişinin görüşmesi sırasında bir taraf telefonu sıktığında karşı taraftaki kayış da motor marifetiyle geriliyor ve dolayısıyla karşı taraf sizin o anda elinizi/kolunuzu tutmak istediğinizi anlayabiliyor.
Üfleyen telefonda durum yine benzer şekilde gerçekleşiyor, bir tarafta basınca duyarlı sensör, diğer tarafta ise mini bir jet bulunuyor ve karşıdaki kişinin kulağına üfleyerek fısıldama, sıkılma gibi durumları iletebiliyor.
Asıl ilginç olan öpüşmeye duyarlı prototip. Öpücüğü gönderenin telefonundaki rutubete duyarlı sensör, karşı tarafta yine motor destekli ıslak bir süngeri harekete geçiriyor. Bu sünger telefondaki yarı geçirgen bir tabakadan (karşıdaki öpücüğün ıslaklığına göre) telefonu nemlendiriyor ve dolayısıyla SMS mesajlarında xxx gibi öpücük sembollerine gerek kalmıyor.
Fabian Hemmert, prototiplerinin sunumunu yaptıktan sonra “iğrenç”, “rahatsız edici”, “ürkütücü”, “uygunsuz” gibi yorumlar almış. Yani yakın gelecekte bu telefonları görme şansımız pek yok gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder