8 Eylül 2011 Perşembe

Full-Duplex teknolojisi ile Wireless hızı iki katına çıkıyor.


Geçtiğimiz aylarda Stanford Üniversitesi araştırmacıları full-duplex teknolojisini kullanarak kablosuz sinyalleri aynı anda gönderip almayı başarmışlardı. Böylelikle halihazırda kullanılan ağlarda transfer hızının iki katına çıkabileceği kanıtlanmış oldu.
Kullanıcı açısından aynı anda veri gönderip almak, indirme-gönderme arasındaki bekleme süresini yok edeceğinden özellikle yoğun veri alışveri gerektiren online video görüşmeleri gibi uygulamalarda, online oyunlarda vs. belirgin bir fark yaratacak.
Günümüz teknoojisinde mobil cihazlar kablosuz iletişim için iki farklı frekans kulanıyor. Bunlardan biri veri almaya, diğeri ise göndermeye ayrılmış durumda, çünkü giden sinyal güçlü olduğu için aynı frekans üzerinden gelen sinyali boğuyor.  Bu sorunun aşılması uzun süre imkansız gibi göründü; ancak 2010 yılında Rice Üniversitesi Araştırma Enstitütüsü’nden Ashutosh Sabharwal, Melissa Duarte ve Chris Dick tarafından yayınlanan bir makale ile full-duplex iletimin mümkün olduğu kanıtlandı.
İşin sırrı, gönderilen sinyalin kaynakta iptal edilmesi ve böylece aynı frekans üzerinden gelen sinyalin alınabilemsinde yatıyor. Stanford araştırmacılarının yaklaşımlarındaki gibi Rice araştırmacıları da bunu kaynağa fazladan bir anten ekleyerek gerçekleştirdiler.
Sabharwal sistemi “Sinyali alan antende birbirlerini iptal edecek şekilde -cihazın kulakları gibi- iki sinyal gönderiyoruz… İptal etmeyi sağlayan etki tamamen yerel, [yani cihazın kendisinde bulunuyor] böylece karşıdaki cihaz ne gönderdiğimizi duyabiliyor” şeklinde açıklıyor.
Birçok kablosuz iletişim standardı (ki bunlara 802.11n, 4G, LTE, WiMAX ve yeni HSPA+ standartları da dahil), iletişim performansını güçlendirmek için hem alıcıda hem de vericide bulunan birden fazla anten kullanıyor. Buna kısaca MIMO (multiple input-multiple output) adı veriliyor. Bu sistem araştırmacılara yeni bir donanım ekleme gereği kalmadan  full-duplex teknolojisini kullanma imkanı tanıyor.
“Bizim çözümümüzde hem ağlar, hem de mobil cihazlar için yeni donanım ihtiyacı minimum seviyede.  bu yüzden dünyada neredeyse tüm kablosuz şirketin dikkatini çekmiş bulunuyoruz… Daha büyük bir değişim, full-duplex için yeni kablosuz standartları geliştirmekle mümkün olacaktır” diyen Sabharwal, bunun birkaç yıl içinde bunu 4.5G veya 5G ağlarda görülmesini bekliyor.
Full-duplex teknolojisi Rice Enstitüsü’nde WARP (Wireless open-access research platform, kablosuz açık erişim araştırma platformu) sistemine dönüştürülecek. Burada her test için yeni cihazlar geliştirmektense araştırmacıların yeni fikirleri  denemeleri için kullanılmak üzere halihazırdaki standartlara dahil programlanabilir işlemciler ve diğer iletim cihazları bulunacak. Rice takımı şimdiden asenkron full-duplex sistemler kullanmaya başladılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder