11 Eylül 2011 Pazar

Düz duvara tırmanan robot


New Scientist, düz duvara tırmanıp kendini güvende hissetmediği anda paraşütünü açarak aşağı atlayan Paraswift adlı robotun videosunu yayınladı.
Paraswify, Disney Research ile İsveç Federal Teknoloji Enstitüsü’nün ortak çalışması ve eğlence amaçlı olarak geliştiriliyor fakat becerisi sayesinde 3D modelleme sistemlerinde hava fotoğrafları çekmek için de kullanılabilecek. ile
Uzaktan kumanda ile yönetilen robot, turbo kompresör (impeller-tulumba pervanesi veya santrifüj de deniyor) sistemiyle çalışıyor. Tüp içinde dönen pervane, oluşturduğu santrifüj kuvvetle küçük bir hortum yaratıyor ve kinetik enerjinin basınca dönüşmesi ile robotun tırmandığı yüzeye yapışması sağlanıyor. Fakat bina duvarları gibi yüzeyler tamamen pürüzsüz olmadığından robotun duvarla arasındaki düşük basınç sekteye uğrayabiliyor. Bu yüzden robota bir de kanat gibi açılan paraşüt monte edilmiş. Şimdilik manuel olarak açılan paraşüt bir sonraki safhada otomatikleşecek ve robot düşeceğini “hissettiği” anda paraşütünü açıp Geronimo’ya bağlayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder