7 Eylül 2011 Çarşamba

3D çılgınlığı nereye varacak?

Tamam 3 boyutlu bir dünyada yaşıyoruz. Herşey 3 boyutlu olmak zorunda, iki ya da tek boyutlu birşey olamaz.  Ama bu evrensel gerçek neden üreticilerin çıldırmasına sebebiyet veriyor bilmiyorum.
“Neeee herşey 3 boyutlu olmak zorunda mı, tamam o zaman!” gibi bir hava var üreticilerde son birkaç yıldır.
Önce sinemaya 3D’yi getirdiler. XpanD 3D gibi yeni 3D teknoljiler(active shuttering) işi hoş boyutlara da taşıdı. Sonra bilgisayar oyunları ve monitörlerine bulaştı çılgınlık. Daha sonra ise televizyonlar, notebook’lar, oyun konsolları, kameralar, cep telefonları derken her yanımız 3D oldu.
Tabii ki bu aygıtlar için içerik üreten firmalarda hemen modaya adapte oldular. 3D destekli filmler, oyunlar, uygulamalar, arayüzler mantar gibi belirdi her yanda.
Bu çılgınlık duracak gibide gözükmüyor özellikle 3D TV pazarında hızlanarak artacağını işaret ediyor. Çok yakın bir gelecekte 3D desteği olmayan televizyona televizyon denmeyecek.
LG Electronics Ev Eğlence Sistemleri Başkanı ve CEO’su Havis Kwon, Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarı “IFA 2011”de Önümüzdeki yıla kadar Ev Eğlence Sistemleri ürünlerimizin yaklaşık yüzde 70’inde 3D özelliği bulunacak”  şeklinde açıklamalar yaptı.
Ancak 3D teknolojisi ne yazık ki hala kusursuz değil. Tamam son birkaç yılda çok yol alındı ama hala insan sağlığı için sorunsuz değil. Belki de hiç olmayacak çünkü beyni kandırmaya çalışmanın ilerde ne gibi sorunlar yaratabileceğini henüz bilmiyoruz.
3D yayınları izleyenler ya da oyun oynayanların çok büyük bir kısmı birkaç saatlik kullanım sonrasında baş ağrısından, göz yanmasından muzdarip olduklarını belirtiyorlar. Hatta bazı hassas bünyelerde bu deneyim kusma hatta bazı insanlarda epilepsi benzeri nöbetlere bile neden olabiliyor.
Benim henüz bir 3D destekli televizyonum yok ama itiraf ediyorum önümüzdeki yıl teknoloji biraz daha oturduğu, fiyatların biraz daha makul seviyelere geldiği zaman 3D destekli bir SmartTV alacağım. Hem de en az 50″ civarı bir boyut alırım şimdiden söyleyeyim :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder