11 Eylül 2011 Pazar

HP, süper arama motorunu çıkarmaya hazırlanıyor.


Hewlett-Packard, birkaç ay önce 10.2 milyar dolara satın aldığı İngiliz örüntü tanıma (pattern recognition-nesneler arasındaki ilişkileri algılayarak anlamlı sonuçlar çıkarma) yazılımı şirketi Autonomy ile birlikte, bilgisayar ve telefon tabanlı bir arama sistemi geliştrimek için kolları sıvadı.
Autonomy şirketinin satın alınması karışıklıklara neden olmuş, bazılarına göre Birleşik Krallık bir teknoloji kaynağını daha kaybetmiş, bazılarına göre ise HP her önüne gelen teklife atlamaya başlamıştı. Ancak genel anlamda bilgi işlem teknolojileri düşünüldüğünde bu birleşme aslında akıllı telefonlar, bilgisayarlar veya bulut hizmetlerinde orta sınıf uygulamalar için anahtar kelime olabilecek verilerin karmaşık bir halden çıkıp düzene oturması için bir girişim anlamına geliyor.
HP, 2011 sonuna doğru Vertica (email, döküman gibi yoğun örülü) metin arama veritabanının Autonomy’e ait Idol (gayrıresmi veya düzensiz metin, ses, görüntü ve video arama sistemi) ile birlikte çalışmaya başlayabileceğini umuyor.
Autonomy CEO’su (ve İngiltere’nin sayılı teknoloji milyarderlerinden) Mike Lynch’e göre insanlar bilgiyi siyah-beyaz veya doğru-yalnış olarak görüyor ve bu bilgileri bir veritabanına girip istedikleri şekilde ilişkilendirebileceklerini sanıyorlar. Ancak gerçek dünyada kurallar bu kadar basit deği. Eğer bir dökümanla ilişkili sesli mesajları veya video klipleri aramaya kalklarsanız işin içinde kaybolursunuz. Idol, insanların (örneğin) videolarda kaydedilen davranışların, o konu ile ilgili dökümanlarda sarfettikleri kelimelerle olan ilişkilerini çözümleyebilecek ve bunlara “aranabilirlik” özelliği kazandıracak. Örneğin telefon konuşmalarını veya sesli mesajları anlayarak sisteme biri ile ne zaman buluşmayı kararlaştırdığınızı sorgulatabileceksiniz; ya da telefonunuza bir resim gösterip o görselle ilgili web sitelerini ya da muhtemel kayıtları aratabileceksiniz. Tabii bilim insanlarında da çok geniş veri setlerinden anlam çıkarmakta da yardımcı olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder