12 Eylül 2011 Pazartesi

Microsoft: “Güvenlik yazılımına gerek yok”; AVG: “Birlikte tasarladık”.


AVG tarafından Windows Phone için geliştirilen ve geçen hafta Marketplace üzerinden kullanıcıya sunulan güvenlik yazılımı AVG Mobilation,   birkaç gün sonra Microsoft tarafından Marketplace’ten kaldırmıştı. Bunun ardında yatan sebep ise bazı uzmanların Windows Phone üzerinde henüz bir tehdit olmadığını söylemeleri ve ayrıca uygulamanın kişisel verilere ulaşmakta olduğunu belirtmeleriydi.
Microsoft’un bu kararına karşı AVG CTO’su Yuval Ben-Itzhak, Cuma günü yaptığı açıklama ile şikayetlere cevap verdi.
Şikayetlerden biri, uygulamanın lokasyon verilerine ulaşarak cihaz üzerindeki bazı bilgilerin AVG’ye iletilmesiydi. Ben-Itzhak, programın böyle bir özelliğinin bulunduğunu, fakat yalnızca kullanıcının cihazı kaybetmesi durumunda nerede olduğunu bilmesi için kullanıldığını, ayrıca kullanıcı isterse cihaz üzerinden bu özelliği devre dışı bırakabileceğini ya da email adresini girmeyerek bu yöntemi geçersiz kılabileceğini söylüyor.
Diğer şikayet ise Windows Phone platformunda henüz herhangi bir virüs tehdidi olmadığı, bu yüzden WinPhone için bir antivirüs yazılımının gereksiz olduğu yönünde idi. Ben-Itzhak, bunun büyük ölçüde doğru olduğunu ancak uygulamanın sadece bir antivirüs yazılımı olmadığını belirtiyor: “Mobil cihazlarda bulunan değerli kişisel bilgilerin korunmasının amacı  yalnızca virüsler veya zararlı yazılımlar değil; internet üzerinde phishing gibi saldırılar da bulunuyor”.
Uygulamanın Marketplace üzerinden kaldırılmasından birkaç saat önce AVG bir blogda Microsoft tarafından kendilerine ulaştırılan birkaç değişikliğin de gerçekleştirdiğini, uygulamayı geliştiren takımın Microsoft tarafından eğitildiğini, yazılımın da çıkmadan önce gözden geçirme ve sertifikasyon için Microsoft’a gönderilmiş olduğunu söylüyor. Microsoft bu bilgiyi doğruluyor ve uygulamanın WinPhone kullanım şartlarına uyumlu hale getirilmesi için AVG ile birlikte çalışmakta olduklarını, bu süre zarfında uygulamanın Marketplace üzerinden kaldırıldığını belirtiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder